top of page
  • Ali Manav

Covid-19 ve Kalp

Covid 19 enfeksiyonunu artık hepimiz yakından tanıyoruz. 2 yıldır tüm dünyada ekonomik ve toplumsal değişiklere ne büyük oranda tesir ettiğine herkes şahit oldu. Maalesef hastalık tamamen ortadan kalkmadı. Aşı ile birlikte bir miktar toplumsal bağışıklık kazanılmış olsa da ve hastaneye ve yoğun bakıma yatışlarını ciddi miktarda azaltmış olsa da enfeksiyonu geçiren kişilerde bazı kalp ve damar sağlığını etkileyen problemler yaşanmaya devam ediyor.


  • COVID-19’dan en sık etkilenen ve ölüm oranları en sık seyreden kişilerin, bilinen kalp ve damar rahatsızlığı olan yaşlı hastalar olduğu gösterilmiştir.

  • Eşlik eden Diyabet, Hipertansiyon, Kronik Akciğer Hastalığı gibi hastalıklar, bu enfeksiyona duyarlılığı ve etkilenme oranını artırmaktadır 

  • Enfeksiyon kalbi doğrudan etkileyerek, kalp krizi, miyokart enfeksiyonu (miyokardit) ve buna bağlı kalp yetmezliği, kalp zarı iltihabı (perikardit), ritm bozukluğu ve akciğer embolisine neden olabilmektedir.

Kalp krizi ve akciğer embolisi artmış pıhtılaşma yatkınlığına bağlı oluşmaktadır. Artmış sempatik uyarı kalp ritm bozukluklarını tetiklemekte ve kalp damarlarında plak yırtılmasına sebep olarak kalp krizi riskini arttırmaktadır. 


Kalp zarı ve kalp kasında viral enfeksiyona neden olarak iltihabi reaksiyon oluşturmaktadır. Bunun sonucunda bazı hastalarda kalp yetmezliğine sebep olup nefes darlığı ve hayatı tehdit edici ritm bozukluğu yapabilmektedir. 


Peki COVID-19 enfeksiyonu geçirdim ne yapmalıyım?

Öncelikle şikayetleriniz var ise en kısa zamada kardiyoloji uzmanına başvurmanız tavsiye edilmektedir. EKOKARDİYOGRAFİ ile kalbin ve kalp kapaklarının fonksiyonları ile kalp kasının ve zarının değerlendirmesi yapılmalıdır. Kalp zarının ve kalp kasının enfeksiyonu varlığında KARDİYAK MR tanı konulması için uygun bir araçtır. 

Ritm bozukluğu tespiti için EKG HOLTER değerlendirmesi yardımcı olacaktır.

Ayrıca daha öncesinde koroner arter ve damar hastalığı, hipertansiyon, şeker hastalığı ve kolesterol yüksekliği olan hastalar MEVCUT İLAÇLARI KULLANMAYA MUTLAKA DEVAM ETMELİDİR.

Düzenli egzersiz, mümkünse açık havada en az 30-45 dk orta tempolu yürüyüş yapmalıdır.

Risk faktörü olan yani aile öyküsü, hipertansiyon ve kolesterol yükseliği olan, sigara içen >40 yaş üstündeki hastalarda kalp damarlarının BT ANJİYOGRAFİ (sanal anjiyografi) veya MPS (sintigrafi) ile değerlendirilmesi yapılabilir. 


Kalbinizi korumanızın yolu kendinizi korumanızdan geçer. Lütfen kapalı ortamlarda uzun süreli kalışlarda maskenizi takın. El hijyeninize önem verin. İyi beslenin, iyi uyuyun, bağışıklığınıza yardımcı olun.

12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kardiyak MRI

bottom of page